arrow_back A főnév neme

Nomen: Genus

A három névelő: der, die, das

A német főneveknek nyelvtani neme van. Ez a három nem a hímnem (maskulin), a nőnem (feminin) és a semleges nem (neutral). A főnév nyelvtani nemét a főnév előtt álló névelőből ismerhetjük fel:

maskulin: der Kaffee, der Tee, der Saft
feminin: die Milch, die Limo, die Cola
neutral: das Wasser, das Bier

Sajnos alig vannak általános szabályok arra vonatkozóan, hogy melyik főnévhez melyik névelő tartozik, ezért minden főnevet a névelőjével együtt kell megtanulni.

A főnév neméről a szótárakban találhatunk információkat. Ezekben a főnév mellett vagy a határozott névelő, vagy az m. (=maskulin), f. (=feminin), n. (=neutral) rövidítések szerepelnek.


Német nyelvtani kifejezések:

das Nomen (főnév): A főnév élőlényeket, tárgyakat vagy tényeket ír le. Substantive vagy Hauptwörter is lehet a nyelvtani megnevezésük.

der Artikel (névelő): A névelő olyan szó, amely a főnév előtt állhat. A der, die, das az a három határozott névelő, amelyek alapján felismerhetjük a főnév nyelvtani nemét.

das Genus (nyelvtani nem): Minden főnévnek van egy nyelvtani neme. A három nyelvtani nem a hímnem (maskulin), a nőnem (feminin) és a semleges nem (neutral). A hímnemű főneveknek a der, a nőnemű főneveknek a die, a semleges főneveknek pedig a das a névelője.