arrow_back Megengedő mellékmondat: obwohl

Nebensätze: obwohl

Az obwohl-al bevezetett mellékmondatok

A mellékmondat egy másik mondattól függ. A mellékmondat rendszerint nem állhat önmagában, egy fölérendelt főmondatot, vagy egy fölérendelt mellékmondatot igényel. A mellékmondatokat gyakran egy bevezető szó kapcsolja a fölérendelt tagmondathoz.

Az obwohl (bár, noha) kötőszóval kezdődő mellékmondatok olyan tényt fejeznek ki, ami nem jár a várt következménnyel. Gyakran ellentmondás van a fölérendelt és a mellékmondat tartalma között.

Frauen bekommen Kinder, obwohl sie große Schmerzen bei der Geburt haben.
A nők gyereket vállalnak, bár nagy fájdalmaik vannak a szülés során.

A nőknek nagy fájdalmai vannak a szülés során. Azt lenne várható, hogy nem akarnak gyereket, mert félnek a fájdalomtól. Mégis gyereket vállalnak.

A fölérendelt mondat gyakran főmondat. A főmondatban az ige a második helyen áll. A mellékmondatban az ige az utolsó helyen van.

1. hely 2. hely mellékmondat
Ibrahim arbeitet, obwohl er krank ist.

A mellékmondat állhat a fölérendelt mondat előtt is. Ekkor az egész mellékmondat az első helyet foglalja el, a fölérendelt mondat ragozott igéje pedig a második helyen áll.

1. hely 2. hely
Obwohl Ibrahim krank ist, arbeitet er.

Ez azt jelenti, hogy a mellékmondat ragozott igéje a vessző előtt áll, a fölérendelt mondat ragozott igéje pedig a vessző után következik.